Quesadilla Ayam [Resepi]
By anakdenesor - February 17, 2024
Hello Peeps!
It's Satur-Day cook again! Dah lama tak main masak masak kan. Jom kali ni nak share satu resepi yang berasal daripada Mexico. Boleh dimakan untuk sarapan atau pon sebagai snack waktu petang. Nama nya ialah Quesadilla. Jom kite lihat bahan dan cara penyediannya. Since tak cukup bahan, so AD guna je bahan apa yang ade kat rumah tu.
- 3 keping Roti Tortilla
- 200gm Isi Dada ayam (dihiris)
- ½ sudu kecil Paprika
- ½ sudu kecil Oregano
- 2 labu Bawang Merah Besar (dihiris)
- 2 biji Tomato (dicelur, dibuang kulit, didadu)
- 3 sudu jagung frozen (sebab tak suka banyak)
- ½ cawan Keju Jack (diparut)
- ½ cawan Krim Masakan
- Garam
Bahan-bahan Quesadilla Ayam:
- Perap isi ayam bersama paprika, oregano. Perasakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
- Selepas itu, panaskan grill-pan dan grill ayam di atas api yang kuat hingga masak. Alihkan ke tepi.
- Tumis bawang hiris dengan api yang kuat, perasakan dengan garam dan lada hitam dan juga masukkan jagung frozen.
- Untuk penyediaan quesadilla, aturkan ayam bersama bahan tumisan tadi diatas roti tortilla, taburkan dengan keju jack, ulangkan lapisan dan tutupkan dengan roti tortilla dan tabur lagi dengan keju.
- Sepatutnya kene bakar dlm oven, tapi AD masukkan dlm air fryer and set timer 6- 7 minit dah siap.
16 comments
Oh my… pagi2 dah buat akak terliur 🤤
ReplyDeleteada ayam dalam roti tortilla mmg suka! boleh try buat ni
ReplyDeleterajinnya nampak sedap cassadila ayam
ReplyDeletenampak sedap dan mudah..bila2 boleh cuba nanti nie
ReplyDeleteYumm yumm favorite kami jugak ni.
ReplyDeleteresipi dia mudah tapi dekat mana nak cari keju jack? Shopee ke?
ReplyDeleteMonterey jack klo x silap, tu AD dpt dekat village grocer..jenis supermarket yg byk choice sket
Deletesedap nampaknya tu dik oi....
ReplyDeleteWow, this looks so fantastic!
ReplyDeletethe creation of beauty is art.
utk sahur ni sedap sangat
ReplyDeleteringkas pun ya
Sedap ni Ad. Boleh cuba buat. Terima kasih share resipinya. Kita biasa buat yang lipat empat tu.
ReplyDeletesedapnya terima kasih share resepi. nak buat entah bila
ReplyDeleteterima kasih bagi resepi. pernah buat macam ni. tapi tergendala. HAHAHHAH agaknya sebab memang jenis pemalas kot. macam remeh bagi saya.
ReplyDeletetak pernah makan..tapi nampak mudah je nak buat.
ReplyDeletektia buat jelah ikut tekak dan selera kita kan
wow sedap dan sihat resepi ni tq share
ReplyDeletemacam senang je resipi dia..boleh lah sis try..
ReplyDelete