[RECIPE] Kerang masak pedas orang bujang
Kerang masak pedas orang bujang ꘡ kembali lagi di segmen satur-day cook! kali ini resepi derhaka yang akan AD share dengan anda semua adalah resepi kerang amsak pedas. Kita main campak2 je bahan2 yang ada di dapur okay. Tangkap muat je semua. Jom kite tengok.
BAHAN-BAHAN NYA
- kerang secukupnya
- serai
- sedikit gula
- sedikit garam
DIKISAR
- bawang besar
- bawang merah
- bawang putih 2 ulas
- cili kering
CARANYA
- Cuci kerang sehingga bersih dan rebuskan sebentar tanpa air untuk memastikan kerang terbuka time kita nak masak nanti
- Tumis semua bahan kisar, bawang besar yang dipotong. Kemudian biarkan seketika hingga pecah minyak
- Masukkan serai kemudian masukkan kerang, garam, gula, renehkan sehingga masak.
25 comments
sedapnyaaa!!! rindu nak p makan restaurant seafood plak
ReplyDeleterindu nak shellout! heheh
Deletewah sedapnya boleh cuba tu
ReplyDeletekak PI masak lagi mengancam
Deletehahaha resepi 'campak2' eh hehhe... ok la tu menjadi gak kan.. janji dapat makan :D
ReplyDeletehahahah kak ret kite try je hahah jnji sedap ditekak tu bole la hahah
Deletesedapnya. nice sharing :)
ReplyDeletebila dah lama teringin makan heheh
Deletesedapnyaaaaa:)
ReplyDeleteheheh tergoda tak?kikikiiki
DeleteLama pulak x mkn kerang.. rebus dgn serai pon sedap pastu cicah kicap pedassss 😋😋😋
ReplyDeleteaah kan! sedapnyaaa..makan gitu pon sedap sgt dah rasa
Deletehmmm tiba2 macam teringin gila.. mcm susah dapat ja time2 pkp ni mungkin kerang tu jgk kena pkp lol
ReplyDeleteyea wak, susah nk dapat seafood...kite cari ketam payah nak jumpa
DeleteMain campak2 masa masak kira terer jugak itu. Nampak sodap menu AD :)
ReplyDeletehahahah mana da kak, terbiasa ikut style mak masak heheh
DeleteSaya pun dah lama tak makan kerang. :)
ReplyDeleteitula..melepaskan hajat..bila da dapat tu dah tak ngidam dah hahaha
DeleteMacam mana nak rebus tanpa air?
ReplyDeleteletak dalam periuk then tutup tanpa air..sekejap jedalam 3 minit camtu pastu nanti die berwap then kerang akan terbuka
DeleteSedap gak masak cara camni
ReplyDeletesekali sekala kan kak
Deletesaya tak pernah sekali lagi makan kerang
ReplyDeletebut tgk gmbr tu mmg tahu dah nampak sedap
tak pernah makan kerang ke? alergik ke?
Deletetak ya alergik
Delete