[RECIPE] Kerang masak pedas orang bujang

 Kerang masak pedas orang bujang ꘡ kembali lagi di segmen satur-day cook! kali ini resepi derhaka yang akan AD share dengan anda semua adalah resepi kerang amsak pedas. Kita main campak2 je bahan2 yang ada di dapur okay. Tangkap muat je semua. Jom kite tengok.



BAHAN-BAHAN NYA

  • kerang secukupnya
  • serai
  • sedikit gula
  • sedikit garam

DIKISAR

  • bawang besar
  • bawang merah 
  • bawang putih 2 ulas
  • cili kering

 

CARANYA

  1.  Cuci kerang sehingga bersih dan rebuskan sebentar tanpa air untuk memastikan kerang terbuka time kita nak masak nanti
  2. Tumis semua bahan kisar, bawang besar yang dipotong. Kemudian biarkan seketika hingga pecah minyak
  3. Masukkan serai kemudian masukkan kerang, garam, gula, renehkan sehingga masak.

You Might Also Like

25 comments

  1. sedapnyaaa!!! rindu nak p makan restaurant seafood plak

    ReplyDelete
  2. hahaha resepi 'campak2' eh hehhe... ok la tu menjadi gak kan.. janji dapat makan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah kak ret kite try je hahah jnji sedap ditekak tu bole la hahah

      Delete
  3. Lama pulak x mkn kerang.. rebus dgn serai pon sedap pastu cicah kicap pedassss 😋😋😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kan! sedapnyaaa..makan gitu pon sedap sgt dah rasa

      Delete
  4. hmmm tiba2 macam teringin gila.. mcm susah dapat ja time2 pkp ni mungkin kerang tu jgk kena pkp lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea wak, susah nk dapat seafood...kite cari ketam payah nak jumpa

      Delete
  5. Main campak2 masa masak kira terer jugak itu. Nampak sodap menu AD :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah mana da kak, terbiasa ikut style mak masak heheh

      Delete
  6. Saya pun dah lama tak makan kerang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula..melepaskan hajat..bila da dapat tu dah tak ngidam dah hahaha

      Delete
  7. Replies
    1. letak dalam periuk then tutup tanpa air..sekejap jedalam 3 minit camtu pastu nanti die berwap then kerang akan terbuka

      Delete
  8. saya tak pernah sekali lagi makan kerang
    but tgk gmbr tu mmg tahu dah nampak sedap

    ReplyDelete