[RECIPE] Laksa lemak bujang
Satur-cook-Day!!!! yeah so today AD nak share satu resepi ringkas dan mudah disediakan.
![]() |
Tomato tu saja AD tambah sebab xde timun..jangan pelik pula..hehh |
Ini Sukatan untuk 1-2 orang makan.
Bahan-Bahan nya:
- 1-2 ekor Ikan (ikan ni boleh guna ikut ikan kegemaran anda. tapi biasanya AD guna ikan kembung atau selayang)
- 1 kotak kecil santan
- segelas air - untuk sesuaikan kepekatan kuah
- sebatang serai -diketuk
- satu sudu kecil lada hitam
- 2 keping asam keping
- garam
Bahan kisar
- 2-3 ulas Bawang merah
- 2-3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Ulam-ulaman:
- bawang besar dihiris nipis
- timun
- kacang panjang
- telur rebus
- salad
Cara penyediaaan:
- Rebus ikan sehingga masak kemudian blend ikan tersebut sehingga hancur
- Masukkan bahan yang dikisar tadi dan ikan yang diblend
- Masukkan santan dan juga air (pepandai la yea adjust jgn bagi cair sangat)
- Masukkan garam, asam keping, serai yang diketuk, dan lada hitam
Amacam mudah kan.. Stay safe and until we meet again
26 comments
Gebu2 strip laksa tu, terliur betul
ReplyDeleteaah kebetulan yang beli kali gemok2 laksa die..pastu lembut je
Deletesimple n sedap tu
ReplyDeletetu la kak P, kebetulan ada masa masak..
DeleteLaksa lemak ini guna mee laksa.
ReplyDeleteIngat laksa lemak cara orang Melaka warna kuning tadi :)
aah..heheh die sama macam laksam la..cuma laksam buat sendri kan guna tepung kuah je sama
DeleteSelamat menjamu selera.
ReplyDeleteWak tak boleh makan sebab dah tak bujang.
hahahah, tkpe wak boleh makan yang orang rumah punya hahaha
DeleteSuka gak laksa lemak nih tapi nak masak sendiri sangat lah malas ...sbb Kalo masak pun sorang ja mkn. En suami tak suka..kekdahnya teringin Beli ja lah senang..😆
ReplyDeletebetul tu rasa tak berbaloi pulak klo masak setakat sorang je yg makan nya..sudahnya membungkus la jawapnya hahah
DeletePraktis bumbu yang digunakan dan cara penyajiannya, ya ..., rekomen sekali untuk memasak sendiri.
ReplyDeleteSedaaap 😋
hehehe itu la masak sendiri bila ada kelapangan je
Deleterajinnya masak laksa.. bab nk buat kuah tu yg malas. hehe
ReplyDeleteheheheh leceh sbb nk kne rebus ikan tu pastu blend kan..part yg lain senang je
Deleterajinnyaa..amaze gila dgn org yg suka masak ni!!
ReplyDeleteheheheh kena ada minat atie, klo tak memang tak jadi
Deletealamak, tidak begitu leceh ke tu? Bagi saya macam leceh semacam..tak pernah cuba buat sendiri. huhu
ReplyDeletebut laksa my fav too!
wow..wow sedapnya. mama suka kalau ulaman byk
ReplyDeletewah....sedapnya....
ReplyDeleteSedapnya nampak laksa tu. Saya suka makan kosong, takde ulam-ulaman tu OK sangat #hantulaksa
ReplyDeleteWalaupun simple, laksa tetap laksa.. sedapnya..
ReplyDeleteOh macam tu cara buat laksa ye. Nanti nak try.
ReplyDeleteakak makan laksa kuah kena ceroi2 yang lapisan
ReplyDeletelepas isi mendap tu hehe..
Teringin nak makan, tapi malas nak buat. Eh macam mana tu.. 😅
ReplyDeleteLaksa lemak bujang first time iena dengar..boleh la buat nanti:)
ReplyDeletemudah. simple.
ReplyDeleteaida ni memang le minat laksa.
tak kisah la laksa negeri mana :)
tapi tak pernah buat sendiri sebab asben x makan laksa, AD hu hu huhu...
so, makan kat kedai aje.