Bento Box

By anakdenesor - Thursday, October 03, 2019

Hi all,
Since keadaan ekonomi yang tak berapa nak stabil, plus makan kat ofis tak  sedap so AD mengambil inisiatif untuk membawa bekal! yeah bekal!! Bermula la sesi google bagi mencari idea. Memandangkan AD hanyalah amatur cewah, so AD buat bekal yang simple jela. So far ni je yang AD mampu buat. Nanti kalau rajin kite buat bentuk yang lain pulak yea.

Tadaaaa..okeh AD letak seaweed sebagai mata dan mulut die..hahah.simple dan senang nak buat.

Bahan-bahannya:
  1. telur
  2. crab stick
  3. tepung serbaguna adabi
  4. sayur salad
  5. beras sumo
  6. ayam 
Caranya:
 Masak nasi, AD guna beras sumo sebab suka die sticky then bila da masak campur dengan sedikit cuka untuk menambah rasa. Sedikit saja tau,kita nak buat nasi kepal bukan nak buat sushi..heee

Then AD gunakan 2 biji telur untuk membuat telur dadar. Then nasi yang dah siap masak tadi dikepal dan dibentuk empat segi dan dibalut dengan telur dadar yang kita buat tadi tu.

Meanwhile untuk crab stick dan ayam, AD salut dengan tepung serbaguna adabi dan goreng macam biasa dan hias dengan salad..

Senang bukan..so guys apelagi..jom le buat sekali..maaf la pertama kali cuba tu yang tak omei pon bento kite hahah..tak kisah janji sedap yeadok..chill

  • Share:

You Might Also Like

17 Comments

  1. menarik tuh, rajin memasak pagi2... akak ni jugak lah yg membeli je kejenya hehhhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan tengah rajin kak..kalau tak membeli jugak haha

      Delete
  2. comel pulak aihh...nak makan pun rasa hepi nengok bentonye comel

    ReplyDelete
  3. İnteresting post 😊 thanks for your sharing 😊

    ReplyDelete
  4. Wah, rajin AD buat bekal. Kreatif pulak tu...

    ReplyDelete
  5. Sama la kita AD..akak pun kenkadang bwk bekal..kdg bosan jugak menu sama je kat cafe opis tue...masak sendiri puashati.tapi ni tgk kerajinan la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyea betul tu..kalau masak sendiri rasa berselera kan

      Delete
  6. comel bento nya. rajin AD buat camtu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. time tengah rajin kak..semangat nak cuba menu baru hehe

      Delete