Hye peeps,
Right now AD ada cuti seminggu..sebab dah half term kat tempat AD..alhamdulillah..bila kerja di international school ni cuti follow cuti sekolah..then klo nak cuti lbh kne apply cuti tanpa gaji pula tau(unpaid leave)..uih tak mampu nk apply nnti potong gaji..so since beta ada byk masa kat rumah..insyaallah akan banyak tutorial dan review diberi based on aktiviti yang AD lakukan dirumah la yea..heheh..sepanjang cuti ni AD akan update entry guna fon je..nmpk tak kemalasan nak hadap laptop disitu..yeala klo by fon smbil baring leh update..jadinya mohon abaikan kesalahan ejaan atau layout yg merapu..after cuti AD akan betulkan balik.Makanya mari ler kite tgk D.I.Y primer based make up yang AD buat sendiri kali ini..

Apa itu primer?
Primer adalah bahan wajib letak sblom foundation. AD cakap primer ni penting sbb apa,sebab primer ni la yang membantu menjadikan solekan wajah kita matte je..primer juga menyerap lebihan minyak pada kulit muka malah merupakan lapisan pemisah antara foundation dan kulit..which means foundation tak kene direct pada kulit dan tak menyebabkan pori kulit tersumbat maka kulit muka bebas jerawat..yeayyy hebat kan.

Oke clear tak penerangan yang AD berikan?ada soalan tak?klo ada nnti komen oke..beta cuba reply..Mai kita tgk items yang diperlukan.




Anda cuma perlukan
1.pelembab
2.aloe vera gel
3.container
4.stick utk kacau bahan bahan td
5.sunblock


Since AD gunakan pelembab mary kay jadi mmg sehabis mungkin cuba jimat kan ...huuu agak mahal la bg AD disebabkan itu AD cari alternatif  lain untuk jimatkan barang AD since primer kat luar sane pon boleh tahan juga harganya.



Cara untuk membuatnya adalah campurkan semua bahan tadi dalam container dan kacau sehingga sebati..anggaran bahan agar sama byk kuantitinya. Jgn byk sgt pelembab nnti cair.Tak best pkai. Selesai cmpurkan,bolehah cuba..make up jd tahan lebih lama dan muka tak bercapuk capuk.. best tau..apa kata anda cuba..


Tadaaaaa kan dah jadi da tu..heeee