Wednesday, April 25, 2018

Dominos's Pizza sweet & spicy samyeang sauce

 Annyeonghaseyo (안녕하세요)

Dominos's Pizza sweet & spicy samyeang sauce been inspired by Malaysians love for food and cultured especially for Koreans lovers. Even though I'm not a kipas susah mati K-POP but yeah I love SPICY!Did you know that Domino's Pizza had come out with its Samyeang pizza and Ayam-haseyo recently and the products laku keras regarding the overwhelming response from pizza lover. Consider of that situation,Domino's has come out with......Sweet and spicy Samyeang sauce!   I'm one of the blogger that been invited to the event to trial out the sauce. 

Domino's Pizza come out with 3 types of flavours which is Samyeang chicken pizza, Samyeang Tuna pizza and samyeang beef pizza. According to my list 1-10 for the spiciness which means 1 is less spicy and 10 very spicy , Samyeang beef pizza is no 8!so for those who really looked for something new,you should try this flavour. Meanwhile for another two pizza i give 5,in the middle.

Samyeang Beef pizza
Samyeang chicken pizza
Samyeang tuna pizza




HOW DOES IT TASTE?

Honestly? It have the strong piquant flavour,a bit of spicy and sweet especially for beef flavour  that will keep you wanting for more. For me, the spiciness come after I finished the slice of pizza not while I'm eating it..perhaps because I'm having high toleration with the spiciness. The moment you bite it you can taste the sweet,spicy and a little bit sour but it's just nice for me.

Valid until JUNE 2018 ONLY!
    
FUN FACTS ABOUT IT.
  • Domino's took around 6 months to complete the process of creating that sauce. They put a lot of efforts to make sure the sauce retains the original korean flavors.
  • The Samyeang sauce bottle is now AVAILABLE! @RM19.90 for  add-on purchase and RM24.90 for a la carte purchase
  • Every tuesday you can enjoy the deal of one personal size Samyeang only for RM3.90! when you  order it online and takeaway meanwhile RM4.90 when you walk in.
  • There also side dish such as Ayamhaseyo, baked chicken wings also coated with samyeang sauce. 
  • Valid on limited time only!








Other than that,did you know that you can dip in the sauce while you eating your snack for example keropok or spring roll. Kinda interesting right. I'm  among the one who lucky to witnesses the creation of dish using the Samyeang sauce. The honorable guest which is Kak Lin is the one who responsible to demonstrate the cooking session.


This is the proof that you can use the Samyeang sauce in your normal dish. As you can see, she using the sauce while cooking fried noodle, the best part is you no need to add on another spices or salt because everything is complete in the sauce..one sauce could replace any normal spices that you used before...this is based on the speech from to kak lin..how great is that.! 
 
Now,for Domino's pizza lovers, Domino's having a contest they called as The#Samyeang Challange. How to participate?

The#Samyeang Challange

  1.  Add on the Samyeang Sauce to your everyday meal,such as ayam masak merah,fried ikan bawal ,anything depends on your interest
  2. Share with Domino's the process of creating your dish and upload a photo or video of the dish to Facebook & Instagram using the hashtag  #Samyeangkan #SAmyeang & DominosMY
  3. The most creative food or recipe stands a chance to WIN RM200 worth of Domino's Pizza product
  4. Dateline of the contest will until 26 April 2018


Visit Domino's or call 1300-888-333 or 
visit the nearest Domino's Pizza outlet now!

Share:

Wednesday, April 18, 2018

D.I.Y Bantal comel

Hello peeps!
Arini AD nak ajar macam mana nak buat bantal kereta sendri..haaa customized sket baru rasa bantal tu lebih beharga kan..yang ni AD buat untuk letak dalam kereta sndri..saja nak cntikkan dalam kereta sbb rasa kosong je kan.Jangan risau cara nak buat bantal ni senang je tau..jom kite tgk items yang diperlukan. 

ITEMS
  • Gunting kain
  • felt
  • fiber
  • jarum peniti
  • benang
  • template(gambar)
CARA-CARA NYA:

Pertama sekali anda perlukan template untuk sebarang bentuk yang anda inginkan,macam AD gunakan silhouette perempuan sebab rasa macam unik je kan. Selepas itu,print template tadi dan tekap ke atas kain felt..dan gunting mengikut template.Sila rujuk gambar di bawah.

AD lekatkan kain felt tersebut menggunakan jarum peniti dan jahit menggunakan jahitan jelujur halus.Rujuk gambar dibawah. 


Setelah selesai mejahit silhouette teruskan pula dengan jahitan sekeliling felt dengan jahitan insang pari.Rujuk gambar dibawah.


Make sure jangan jahit sehingga habis dulu,kerana kita nak masukkan fiber ke dalam bantal..fungsi fiber ni nak bagi bantal ini penuh gebu gemok begitu..hahaha..setelah masukkan fiber dan teruskan menjahit sehingga habis.

Tada!! cantik tak AD buat?hhehe

Share:

Wednesday, April 11, 2018

Pasta animals from tesco

 
Tergoda dengan pasta animals dari tesco AD terus grab satu..comel kan bentuk die..ibu bapa di luar sana boleh lah mnggunakan pasta animals untuk menarik minat anak anak untuk makan. Macam AD,tahu kewujudan pasta ni pon setelah my sis order,since my nephew suka bangat makan pasta die semangat seket nak makan bila tgk ade haiwan haiwan comel dalam tu. Jangankan budak AD sndri excited bila bukak pasta ni..ada 4 ekor haiwan yg berbeza iaitu gajah,zirafah,monyet dan juga tupai..menggunakan sos segera prego carbonara,lastnya AD yang makan lebih. Masa untuk merebus pasta ni bg AD lama sikit daripada rebus pasta yang biasa dan tak boleh lama sangat sbb nnti pasta hilang bentuk haiwan tu..die jadi lembik sangat pastu terburai. Nasib AD buat ni menjadi..sedang elok je.(fuhh selamat) Apa kata anda cuba?


Share:

Tuesday, April 10, 2018

Perbadanan perpustakaan awam selangor aka PPAS

Address:  
Jalan Kelab Golf 13/6, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor
working hours:
Tuesday9:30AM–7PM
Wednesday9:30AM–7PM
Thursday
(Prophet's Ascension)
9:30AM–7PM
Hours might different
Friday
(Prophet's Ascension)
9:30AM–7PM
Hours might different
Saturday9:30AM–9PM
Sunday9:30AM–9PM
Monday10AM–7PM
  
Last week AD berkesempatan pergi ke public library dekat je dengan rumah AD..cuma nya tak pernah pernah jejak kaki kat sini.Terok nau kan even skrang pon keje library tapi library lain tak pulak nak jejak..so memandangkan last week cuti,ape lagi berjalan jela kejenya kan. Library ni dibuka setiap hari bermula dari 9.30 pagi sehingga 7 malam kecuali hari isnin,10 pagi hingga 7 malam(boleh rujuk working hour di atas)

Disebabkan sekarang ppas dalam proses membesarkan lagi tempat parking kereta,makanya buat sementara waktu ini mereka menyediakan tapak parking yang jauh sikit daripada main entrance..tapi jangan risau,anda tak perlu bertapak utk ke main entrance, ini kerana mereka menyediakan perkhidmatan Buggy..haaa menarik kan inisentif  yang disediakan oleh mereka. Anda boleh menunggu buggy di tempat yang disediakan..iaitu khemah tapi lengkap dengan kipas..so xde la panas sgt kan..(bahagia I suka naik buggy).Then masa untuk pickup di drop off zone akan diterangkan oleh pemandu buggy. Pukul 5 petang adalah masa terakhir untuk di pick up..so bersedia la sebelum terlambat.

cantik kan path ni..path ni nak menuju ke pintu masuk ppas

Kalau tak silap la ada 5 tingkat..AD tak habis lawat smpai ke tgkat atas..sampai ke tgkat 3 sahaja. Di setiap level akan dibekalkan tempat beg..tujuan nya ialah kita letak kasut dalam beg tu dan bawak je kemana sahaja..dalam ppas ni tak boleh pkai kasut jd demi mengelakkan kita hilang kasut buh la kasut tu dalam beg dan bawa mcm biasa.



Normal signange la..tak dibenarkan makan minum dalam library..yeala hang igt library cafe ka nak makan bagai..hehehe. Cantik kan ppas..awah rasa nak je kerja sini...klo ada rezeki..aminnn


Okeh ni pula opac yang diaorang gunakan..apa itu opac?opac adala online public access catalogue..maksudnya katalog atas talian la..yang membekalkan maklumat atau buku yang kite perlukan berserta call number..ape pulak call number?igt orang je boleh col ke?hahah buku pon bole col juga..hebat kan..call number kalau anda perasan di spine buku(yg kat tepi buku tu) ada terdapat tulisan mungkin JNF 400 ZUL atau mungkin lain berdasarkan public apa yang anda pergi..sistem public library dengan school library berbeza. Tujuan call number pula adalah untuk memudahkan kita mencari buku..just follow je number yang tertera.. Then anda boleh juga membuat pra registration online untuk memudahkan proses peminjaman buku..kalau takmo just pergi kaunter bagi IC anda dan mereka akan settle kan semuanya.

Antara buku yang di pamerkan di ruang pameran juga bahan pameran selain daripada buku..menarik kan..di sebelah kawasan pameran ni ada disediakan satu stage..mungkin untuk memudahkan mereka apabila mereka mengadakan event.




Menarik bukan..suasana yang sunyi dan memang tempat yang terbaik untuk menyiapkan esaimen atau kertas kerja..boleh la pergi...owh lupa nak inform..mereka juga menyediakan perkhidmatan cinema 3D dan 6D..bayaran pun murah..haaa next time AD nak pergi lagi..nak masuk 3D pula. Kemudahan yang lainnya ialah terdapat cafe,manakala surau dan toilet  ada disediakan di setiap tingkat. Makanan di cafe not bad juga la..dan pling best ada tutti frutti disebelah cafe..syokkkk.  Jadi bagi anda yang tinggal berhampiran cuba bawa anak anak pergi sini..menimba ilmu kena selalu kan.


Share:

Sunday, April 8, 2018

Smoky grilled beef from McDonalds

hello peeps..hope sihat semua..
Al kisah AD dok dgr kat radio,tgk iklan semua cam best bangat jah burger McDonalds yang baru tu..terdetik la mau cuba juga..jadi memandangkan McDonalds depan rumah ja makanya terbeli juga lah..ada 2 jns tapi AD cuba smoky grill beef.. yang takleh blah tu ade ke die letak sayur senget mcm tu..leh refer kat gamba..ape ni tau la rmai customer..haihh jaga la kualiti sket..actually bege ni xde la beza sgt dgn bege beef McDonalds tu..cuma ada sket je rasa smoky tu then die letak sos mustard byk..tu je pon bezanya haa..oke la kot takat nak cuba kan..xde hal la kan..just don't expect too much..nnti keciwa pula..



Share:

Monday, April 2, 2018

Primer base make up

Hye peeps,
Right now AD ada cuti seminggu..sebab dah half term kat tempat AD..alhamdulillah..bila kerja di international school ni cuti follow cuti sekolah..then klo nak cuti lbh kne apply cuti tanpa gaji pula tau(unpaid leave)..uih tak mampu nk apply nnti potong gaji..so since beta ada byk masa kat rumah..insyaallah akan banyak tutorial dan review diberi based on aktiviti yang AD lakukan dirumah la yea..heheh..sepanjang cuti ni AD akan update entry guna fon je..nmpk tak kemalasan nak hadap laptop disitu..yeala klo by fon smbil baring leh update..jadinya mohon abaikan kesalahan ejaan atau layout yg merapu..after cuti AD akan betulkan balik.Makanya mari ler kite tgk D.I.Y primer based make up yang AD buat sendiri kali ini..

Apa itu primer?
Primer adalah bahan wajib letak sblom foundation. AD cakap primer ni penting sbb apa,sebab primer ni la yang membantu menjadikan solekan wajah kita matte je..primer juga menyerap lebihan minyak pada kulit muka malah merupakan lapisan pemisah antara foundation dan kulit..which means foundation tak kene direct pada kulit dan tak menyebabkan pori kulit tersumbat maka kulit muka bebas jerawat..yeayyy hebat kan.

Oke clear tak penerangan yang AD berikan?ada soalan tak?klo ada nnti komen oke..beta cuba reply..Mai kita tgk items yang diperlukan.




Anda cuma perlukan
1.pelembab
2.aloe vera gel
3.container
4.stick utk kacau bahan bahan td
5.sunblock


Since AD gunakan pelembab mary kay jadi mmg sehabis mungkin cuba jimat kan ...huuu agak mahal la bg AD disebabkan itu AD cari alternatif  lain untuk jimatkan barang AD since primer kat luar sane pon boleh tahan juga harganya.



Cara untuk membuatnya adalah campurkan semua bahan tadi dalam container dan kacau sehingga sebati..anggaran bahan agar sama byk kuantitinya. Jgn byk sgt pelembab nnti cair.Tak best pkai. Selesai cmpurkan,bolehah cuba..make up jd tahan lebih lama dan muka tak bercapuk capuk.. best tau..apa kata anda cuba..


Tadaaaaa kan dah jadi da tu..heeee
Share: