Resepi Agar-agar milo 2 layer

Semenjak PKP ni nak keluar rumah pon rasa malas. So arini AD nak share satu resepi yang mudah dan ringkas, sesuai dibuat pencuci mulut ketika berpuasa ini iaitu Agar-agar milo 2 layer. Jangan risau, bahan bahan nak buat sangat mudah dan senang nak cari.






Bahan-bahan:
  • Agar-agar 1 bungkus 14g
  • 1 Tin susu cair (AD guna separuh sahaja)
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan milo
  • 1 litre air
  • 1 pack oreo(patah -patahkan, krim jangan masukkan skali) tapi AD tak letak pon
Cara-caranya:

  • Masak air atas api sampai panas
  • Masukkan agar-agar dan gula sampai larut kemudian masukkan susu sampai mendidih dan tutup api.
  • Bahagikan kepada 2 aduan. Satu adunan masukkan milo,kacau dan tapis (tapi AD masukkan milo tak tapis pon hehe)
  • Kemudian masukkan dalam acuan agar agar milo tadi
  • Tunggu sehingga sejuk sedikit kemudian masukkan agar agar tanpa milo dan oreo( cakar cakar guna garfu dlu bahagian atas agar agar milo supaya senang untuk melekat)
  • Masukkan dalam peti ais, tunggu sehingga sejuk dan sedia untuk dimakan
*Penting: Sementara nak tunggu agar agar milo sejuk, lapis agar agar putih dalam mangkuk air panas (double boiling) supaya agar agar putih tidak keras.

Until then ~~XOXO~~AD

50 comments:

  1. Thanks for your sharing 😊 have a lovely day...

    ReplyDelete
  2. Tak nampak pula Oreo dalam agar-agar tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya lupa nak cakap, AD tak letak pon oreo..tak minat hehe

      Delete
  3. I've never tried it, looks delicious! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Easy to make it..simple dessert..you should try it

      Delete
  4. dapnya.. licin je agar-agar dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan je tu dapat licin..heheh klo tak jadi kite da plan nak post dalam group masak tak jadi fb haha

      Delete
  5. Menarik untuk dicuba ni. Cantik kejadian agar-agar milo 2 layer AD :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang kak nak buat..sila cuba kak.
      Haa jangan ditanya mengapa licin..haha kebetulan bekas yang guna tu snang je die nak kelaur..tu dapat licin..nasib baik heheh

      Delete
  6. nanti ptg esok nak cuba buat. thanks for sharing!

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Betul..sesuai untuk masa sekarang ni tgh puasa kan.

      Delete
  8. Mudah ja nak buat niiii tapi tak gemar sangat pula puding. btw thanks for sharing the recipe! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea betul mudah sgt..syed lagi power kowt..hahah

      Delete
  9. Replies
    1. Setuju..bahan bahan kebanyakkan nya dah ade kat rumah kan

      Delete
  10. Menarik resepi ni..simple je. Boleh la akak buat nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti share yea kak marsha nak tenguk hehe

      Delete
  11. belum buat agar2 lagi masa pkp ni, tgk sana sini org buat. this is simple resepi, senang dan semua bahan ada kat rumah, i guess i should try 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha betul..bahan mudah je..mostly mmg ada dah kat rumah..sila cuba..tapi kene sesuaikan rasa manis die tu..hehe

      Delete
  12. Hello!! it looks delicious, I have to try it!! thanks for sharing. I'm following you now.

    Blessings!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello too!
      Thank you..yeah definetly should try it..hehe

      Delete
  13. Sedap nian kreasi agar-agar milo ini..., terlebih disajikan dingin.

    ReplyDelete
  14. waktu bulan puasa klau dapat ni time berbuka rasa lega je tekak!

    ReplyDelete
  15. Alamak..nak taw tak sy dah 3 taun kawen Masih xpandai lagi buat agar2. Tiap Kali buat xmenjadi, keras sangat lah, lembik sangat lah..Hahaha. btw done follow #433

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti guna agar agar tali tu ea..yang tu payah sikit nak bajet banyak mana nak letak..hehe

      Delete
    2. Ha'ak betoi agar2 Tali. Oh yeker, boleh try agar2 serbuk lak nanti

      Delete
  16. Mudah dan senang nak dibuatnya..
    TQ share resepi AD..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kak..senang je..barang pon mudah nak dapat

      Delete
  17. Semua bahan akak ada kecuali oreo. Tapi boleh je buatkan..

    ReplyDelete
  18. sementara tunggu keras yang milo tu tak keras ke yang putih tu? 🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh lupa nak bgtau yg putih kene lapis air panas kat bawah die..mcm double boil tu..supaya tak keras

      Delete
  19. Whoaaa..sedapnyaaaaa.. Nanti nak try lahh..inshaAllah.....
    Thanks share! Dah bookmark!

    ReplyDelete
  20. Terliur pulak tengok agar-agar Milo ni

    ReplyDelete
  21. saya suka agar2...eheheh..haritu nak buat agarlapis milo tapi sayang pula milo tu.. T_T haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..milo mahal..letak sikit je pon boleh..hehe..

      Delete
  22. Sedap jugak buat utk berbuka ni AD hihi.... Lapisan Milo tak berapa tebal eh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni dapat sikit je milo..ada bekas satu lagi yang banyak milo...ni kire da nak habis da milo

      Delete
  23. Rasa macam sejuk je bila lalu kat tekak. Sesuai sangat makan untuk berbuka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..kan sekarang ni panas sangat cuaca..dapat ni sejuk je rasa

      Delete