Hari panas macam ni apa kata berbuka dengan dessert yang manis dan mudah sangat penyediaan die..Greek yogurt! Rasa lega je tekak bila dapat dessert ni tau. Dah la senang, cepat pulak nak buat.. jom kita tengok bahan bahan nya.

  • Greek Yogurt ( siapa yang tak suka greek yogurt boleh tukar kepada yogurt biasa)
  • biskut( kebetulan ada choc chip) anda boleh gunakan apa jua biskut
  • Kacang (optional) kalau taknak letak pon takpe
  • Susu kotak (AD gunakan susu HL kotak kecil)
cara caranya:
  1. Kacau yogurt dengan sedikit susu sampai menjadi fluffy
  2. Hancurkan biskut dan kacang
  3. Lapiskan biskut di bahagian bawah dan selang selikan dengan yogurt 



Tada!!! siap dah.. simpan di peti sejuk sementara tunggu untuk berbuka
Hey guys! Hoping that dunia cepat cepat bebas daripada si covid tu. Moga dunia kembali pulih, kesian kepada unsung hero kita...abam posmen, kakak nurse, pakcik polis, adik dokter,grab and food panda rider, acik cleaner haihh banyak lagi la..terima kasih dalam menjalankan amanah tugas anda dengan sebaiknya..so why not kita ambik kesempatan ini dengan join segmen daripada ejul "SEGMEN : UCAPAN BUAT FRONTLINERS COVID-19" dengan harapan,mereka sentiasa kuat dan tabah. 





AD tak join tau..AD cuma promote sebab AD salah seorang daripada penaja segmen ini. Guys ape lagi tekan je gambar tu untuk join segmen ni okay..all the best...of coz la ade hadiah..alahh buat buat tak tahu pula.heheh



Memandangkan syarat nya cukup mudah and memang AD da lama pon letak Abam Kie dalam bloglist so why not officially join segmen Abam Kie kan..heheh
Nak join jugak?senang je just tekan laju laju pada gamba tu ea..Esok tau tamat segmen nih.Jom ramai ramai join




Zombie kid

(Case File 13 #1)

For readers who like thrills with their laughs, Case File 13 is a satisfying new series that blends irreverent humor, page-turning adventure, a mysterious narrator, and the kind of authentic characters that will leave young readers convinced this story is about their own best friends.
Case File 13: Zombie Kid follows three monster-obsessed friends who must solve fiendishly funny mysteries in their creepy hometown. Nick, Carter, and Angelo are obsessed with all things monster. And every Halloween they get to show off their monster-knowledge with elaborate homemade costumes. But this year, a surprise trip to the house of an aunt who may have been a voodoo queen throws a major wrench into the boys' Halloween plans and lands Nick with a cursed amulet that turns him into a real, live (well, undead) zombie.
To Nick and his friends, this is . . . awesome! At first. Then the whole zombie thing starts to get a little out of hand (literally), and the boys have to go on a chilling adventure to reverse the curse. One that involves a talking cat, a skeleton who likes candy corn, and even the dreaded Zombie King himself.
Source by Amazon

I read this book while completing my reading goals for this year. You can find this book at PNM reader. What makes me want to read is because of the blurb of the book, the way that the author describes the adventure of the three Musketeers ( Nick, Carter and Angelo). They're obsessed with monsters and their favourite holiday of course Halloween 🎃 

Ahem. Well, Nick, it is a scary story. In this volume alone, there are voodoo queens, graveyards—even the dreaded Zombie King himself.

Yeah, but there's also the part where Angie gets mashed potatoes all in her face, and the part where I use my cool zombie powers to—

All right, point taken. Now, if you don't mind . . .

You hold in your hands a very dangerous, very funny record, detailing the hilarious adventures of three boys who have an awesome obsession with monsters. This is the first volume. Read on if you dare

I don't know about you guys, but for me that's catchy paragraph. I like the strong bonds between the boys which believed each other. Yeah hello, do you think you would believed if one of your friend said they're turning into zombie? Well that would be nonsense (for adults) but not for them. They stick together and find a way to reverse the curse and hope that their friend will be normal again. 

In this book, you will meet with a black cat that can talk. Yeah once again cat! it's a purrfect story to read during Halloween. The language that author used easy to understand and not thick since this book is more suitable for primary KS2 and KS3. Overall i give ⭐️ ⭐️ ⭐️ out of ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

 
Hye all.. Semoga sentiasa sihat,yang mana akan bekerja esok AD ucapkan selamat bekerja. Okay harini AD nak story sikit mengenai Vitamin E cream daripada keluaran Cosmodem. 


Disclaimer: Ini bukan review berbayar

Harga asal RM 20.90 time beli ni promosi dapat RM15 untuk 50ml. 

Cosmoderm Vitamin E Cream 1000 IU with Rosehip Oil contains 24 ingredients. It's free of harmful alcohols, allergens, gluten, sulfates and parabens. But we have found comedogenic components, fungal acne feeding components, silicones, polyethylene glycol (PEG) and synthetic fragrances. (Sumber:Internet)

Ingredients: 
Aqua, DL-Alpha-Tocopherol, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Dimethicone, Isopropyl Myristate, Stearic Acid, Glycol Stearate, Capprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol (and) Cetereath-20, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Phenyl Trimethicone, Phenoxyethanol, Sorbitan Caprylate, Hydroxypropyl Methylcellulose, Fragrance, Triethanolamine, Carbomer, BHT, Rosa Canina (Rosehip) and Hyaluronic Acid. (Sumber:Internet)

My Review
Kisahnya semenjak masuk dunia 3series ni tetibe hormone buat hal..sebelum ni tak pernah ada masalah jerawat, sekarang ada je muncul. Dah la kulit AD ni jenis sensetif, parut jerawat tu akan bertukar jadi warna hitam and nak hilang punya la lama dek oii..tak larat nak tunggu. So gegeh la AD dok cari krim yang boleh memudarkan jerawat dengan pantas. Based on the reviews, keberkesanan krim ni sangat memuaskan. Oh  ya, krim ni sesuai untuk kulit muka normal to oily. Baru je lagi AD guna krim ni. AD start pakai 25/4 tapi sekarang dah boleh nampak perbezaan dia. Baru lebih kurang seminggu guna parut di muka kelihatan pudar dan makin cerah. See the pics below.



Texture
Texture krim ni yang light dan cepat meresap, so tak payah risau kalau nak make up kulit muka terlebih minyak kan dan yang paling best tu lepas pakai krim ni nampak kulit glow glowing gitu. Tapi jangan la letak banyak sangat sat g boleh buat minyak masak die punya berminyak tu..heheh. Krim ni AD pakai selepas gunakan toner dan waktu malam..sebab siang AD guna The ordinary punya produk, saja malas nak campur. Bila pakai malam, pagi tu bila bangun tidur, kulit rasa best giler..soft je tau..rasa macam elastic giler kulit.

Bau
Bau yang menyenangkan, wangi mungkin daripada Roseship oil.

Rating
 

AD akan update lagi selepas sebotol ni habis untuk tengok keberkesanan nya nanti. 
Until Then ~`XOXO~~v






Semenjak PKP ni nak keluar rumah pon rasa malas. So arini AD nak share satu resepi yang mudah dan ringkas, sesuai dibuat pencuci mulut ketika berpuasa ini iaitu Agar-agar milo 2 layer. Jangan risau, bahan bahan nak buat sangat mudah dan senang nak cari.






Bahan-bahan:
  • Agar-agar 1 bungkus 14g
  • 1 Tin susu cair (AD guna separuh sahaja)
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan milo
  • 1 litre air
  • 1 pack oreo(patah -patahkan, krim jangan masukkan skali) tapi AD tak letak pon
Cara-caranya:

  • Masak air atas api sampai panas
  • Masukkan agar-agar dan gula sampai larut kemudian masukkan susu sampai mendidih dan tutup api.
  • Bahagikan kepada 2 aduan. Satu adunan masukkan milo,kacau dan tapis (tapi AD masukkan milo tak tapis pon hehe)
  • Kemudian masukkan dalam acuan agar agar milo tadi
  • Tunggu sehingga sejuk sedikit kemudian masukkan agar agar tanpa milo dan oreo( cakar cakar guna garfu dlu bahagian atas agar agar milo supaya senang untuk melekat)
  • Masukkan dalam peti ais, tunggu sehingga sejuk dan sedia untuk dimakan
*Penting: Sementara nak tunggu agar agar milo sejuk, lapis agar agar putih dalam mangkuk air panas (double boiling) supaya agar agar putih tidak keras.

Until then ~~XOXO~~AD