Hello peeps! I have been so busy lately,preparing materials for students since they will open the school back. Okay back to the topic, Online shopping!!yeayyyy. AD first time cuba order barang online masa last year. Then since this year kena pulak PKP so da masuk 4x AD order online dengan barang dapur basah.



KELEBIHAN
Kenapa AD suka membeli daripada barang dapur basah sebabnya 
  • Barang fresh
  • dah siap siang dan bersihkan, so dapat tu terus masak je tau
  • Pakej yang disediakan menarik
  • Pes masakan yang tersedia..banyak pilihan boleh didapati di website ni. Of coz my fav is pes sambal serbaguna dan pes masak lemak cili padi. 
KEKURANGAN
  • Penghantaran bukan setiap hari, means penghantaran mengikut kawasan, lets say kawasan A penghantaran setiap hari selasa
  • Certain barang a bit pricey..macam santan kotak..but optional, so utk santan boleh beli di kedai biasa kan..heheh

Setiap tempahan yang dibuat mestilah RM50 dan keatas tidak termasuk caj penghantaran..and caj penghantaran RM17..quite picey dowh...disebabkan itu AD akan beli stok sekali banyak, tahan la 2 minggu..anggaplah delivery caj tu dah termasuk upah untuk bersihkan segala barangan yang kita order.
Part yang paling best bila customer service laju. Ada  satu masa tu AD ada beli barang tapi bila barang sampai ada yang tak cukup,so AD pon DM la dekat ig,admin kat ig memang peramah dan mesra pelanggan, beliau la yang tolong settlekan barang yang tak sampai tu..rupanya kerana tiada stock (dapat refund)

Sejak menggunakan service ni, semua bende senang je nak buat..macam macam resepi AD da cuba..even masa raya pon AD ada beli kuah kacang segera..weh nama je segera tapi rasa dia sebijik bhai macam mak den buat..cukup rempah, then kacang die pon blend kasar..memang syok la makan.
So korang tunggu apa lagi..cuba la risik risik website ni tau. Tak menyesal lah beli.

website:www.barangdapurbasah.my



Hari panas macam ni apa kata berbuka dengan dessert yang manis dan mudah sangat penyediaan die..Greek yogurt! Rasa lega je tekak bila dapat dessert ni tau. Dah la senang, cepat pulak nak buat.. jom kita tengok bahan bahan nya.

  • Greek Yogurt ( siapa yang tak suka greek yogurt boleh tukar kepada yogurt biasa)
  • biskut( kebetulan ada choc chip) anda boleh gunakan apa jua biskut
  • Kacang (optional) kalau taknak letak pon takpe
  • Susu kotak (AD gunakan susu HL kotak kecil)
cara caranya:
  1. Kacau yogurt dengan sedikit susu sampai menjadi fluffy
  2. Hancurkan biskut dan kacang
  3. Lapiskan biskut di bahagian bawah dan selang selikan dengan yogurt 



Tada!!! siap dah.. simpan di peti sejuk sementara tunggu untuk berbuka
Hey guys! Hoping that dunia cepat cepat bebas daripada si covid tu. Moga dunia kembali pulih, kesian kepada unsung hero kita...abam posmen, kakak nurse, pakcik polis, adik dokter,grab and food panda rider, acik cleaner haihh banyak lagi la..terima kasih dalam menjalankan amanah tugas anda dengan sebaiknya..so why not kita ambik kesempatan ini dengan join segmen daripada ejul "SEGMEN : UCAPAN BUAT FRONTLINERS COVID-19" dengan harapan,mereka sentiasa kuat dan tabah. 





AD tak join tau..AD cuma promote sebab AD salah seorang daripada penaja segmen ini. Guys ape lagi tekan je gambar tu untuk join segmen ni okay..all the best...of coz la ade hadiah..alahh buat buat tak tahu pula.heheh



Memandangkan syarat nya cukup mudah and memang AD da lama pon letak Abam Kie dalam bloglist so why not officially join segmen Abam Kie kan..heheh
Nak join jugak?senang je just tekan laju laju pada gamba tu ea..Esok tau tamat segmen nih.Jom ramai ramai join




Zombie kid

(Case File 13 #1)

For readers who like thrills with their laughs, Case File 13 is a satisfying new series that blends irreverent humor, page-turning adventure, a mysterious narrator, and the kind of authentic characters that will leave young readers convinced this story is about their own best friends.
Case File 13: Zombie Kid follows three monster-obsessed friends who must solve fiendishly funny mysteries in their creepy hometown. Nick, Carter, and Angelo are obsessed with all things monster. And every Halloween they get to show off their monster-knowledge with elaborate homemade costumes. But this year, a surprise trip to the house of an aunt who may have been a voodoo queen throws a major wrench into the boys' Halloween plans and lands Nick with a cursed amulet that turns him into a real, live (well, undead) zombie.
To Nick and his friends, this is . . . awesome! At first. Then the whole zombie thing starts to get a little out of hand (literally), and the boys have to go on a chilling adventure to reverse the curse. One that involves a talking cat, a skeleton who likes candy corn, and even the dreaded Zombie King himself.
Source by Amazon

I read this book while completing my reading goals for this year. You can find this book at PNM reader. What makes me want to read is because of the blurb of the book, the way that the author describes the adventure of the three Musketeers ( Nick, Carter and Angelo). They're obsessed with monsters and their favourite holiday of course Halloween 🎃 

Ahem. Well, Nick, it is a scary story. In this volume alone, there are voodoo queens, graveyards—even the dreaded Zombie King himself.

Yeah, but there's also the part where Angie gets mashed potatoes all in her face, and the part where I use my cool zombie powers to—

All right, point taken. Now, if you don't mind . . .

You hold in your hands a very dangerous, very funny record, detailing the hilarious adventures of three boys who have an awesome obsession with monsters. This is the first volume. Read on if you dare

I don't know about you guys, but for me that's catchy paragraph. I like the strong bonds between the boys which believed each other. Yeah hello, do you think you would believed if one of your friend said they're turning into zombie? Well that would be nonsense (for adults) but not for them. They stick together and find a way to reverse the curse and hope that their friend will be normal again. 

In this book, you will meet with a black cat that can talk. Yeah once again cat! it's a purrfect story to read during Halloween. The language that author used easy to understand and not thick since this book is more suitable for primary KS2 and KS3. Overall i give ⭐️ ⭐️ ⭐️ out of ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

 
Hye all.. Semoga sentiasa sihat,yang mana akan bekerja esok AD ucapkan selamat bekerja. Okay harini AD nak story sikit mengenai Vitamin E cream daripada keluaran Cosmodem. 


Disclaimer: Ini bukan review berbayar

Harga asal RM 20.90 time beli ni promosi dapat RM15 untuk 50ml. 

Cosmoderm Vitamin E Cream 1000 IU with Rosehip Oil contains 24 ingredients. It's free of harmful alcohols, allergens, gluten, sulfates and parabens. But we have found comedogenic components, fungal acne feeding components, silicones, polyethylene glycol (PEG) and synthetic fragrances. (Sumber:Internet)

Ingredients: 
Aqua, DL-Alpha-Tocopherol, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Dimethicone, Isopropyl Myristate, Stearic Acid, Glycol Stearate, Capprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol (and) Cetereath-20, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Phenyl Trimethicone, Phenoxyethanol, Sorbitan Caprylate, Hydroxypropyl Methylcellulose, Fragrance, Triethanolamine, Carbomer, BHT, Rosa Canina (Rosehip) and Hyaluronic Acid. (Sumber:Internet)

My Review
Kisahnya semenjak masuk dunia 3series ni tetibe hormone buat hal..sebelum ni tak pernah ada masalah jerawat, sekarang ada je muncul. Dah la kulit AD ni jenis sensetif, parut jerawat tu akan bertukar jadi warna hitam and nak hilang punya la lama dek oii..tak larat nak tunggu. So gegeh la AD dok cari krim yang boleh memudarkan jerawat dengan pantas. Based on the reviews, keberkesanan krim ni sangat memuaskan. Oh  ya, krim ni sesuai untuk kulit muka normal to oily. Baru je lagi AD guna krim ni. AD start pakai 25/4 tapi sekarang dah boleh nampak perbezaan dia. Baru lebih kurang seminggu guna parut di muka kelihatan pudar dan makin cerah. See the pics below.



Texture
Texture krim ni yang light dan cepat meresap, so tak payah risau kalau nak make up kulit muka terlebih minyak kan dan yang paling best tu lepas pakai krim ni nampak kulit glow glowing gitu. Tapi jangan la letak banyak sangat sat g boleh buat minyak masak die punya berminyak tu..heheh. Krim ni AD pakai selepas gunakan toner dan waktu malam..sebab siang AD guna The ordinary punya produk, saja malas nak campur. Bila pakai malam, pagi tu bila bangun tidur, kulit rasa best giler..soft je tau..rasa macam elastic giler kulit.

Bau
Bau yang menyenangkan, wangi mungkin daripada Roseship oil.

Rating
 

AD akan update lagi selepas sebotol ni habis untuk tengok keberkesanan nya nanti. 
Until Then ~`XOXO~~v






Semenjak PKP ni nak keluar rumah pon rasa malas. So arini AD nak share satu resepi yang mudah dan ringkas, sesuai dibuat pencuci mulut ketika berpuasa ini iaitu Agar-agar milo 2 layer. Jangan risau, bahan bahan nak buat sangat mudah dan senang nak cari.






Bahan-bahan:
  • Agar-agar 1 bungkus 14g
  • 1 Tin susu cair (AD guna separuh sahaja)
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan milo
  • 1 litre air
  • 1 pack oreo(patah -patahkan, krim jangan masukkan skali) tapi AD tak letak pon
Cara-caranya:

  • Masak air atas api sampai panas
  • Masukkan agar-agar dan gula sampai larut kemudian masukkan susu sampai mendidih dan tutup api.
  • Bahagikan kepada 2 aduan. Satu adunan masukkan milo,kacau dan tapis (tapi AD masukkan milo tak tapis pon hehe)
  • Kemudian masukkan dalam acuan agar agar milo tadi
  • Tunggu sehingga sejuk sedikit kemudian masukkan agar agar tanpa milo dan oreo( cakar cakar guna garfu dlu bahagian atas agar agar milo supaya senang untuk melekat)
  • Masukkan dalam peti ais, tunggu sehingga sejuk dan sedia untuk dimakan
*Penting: Sementara nak tunggu agar agar milo sejuk, lapis agar agar putih dalam mangkuk air panas (double boiling) supaya agar agar putih tidak keras.

Until then ~~XOXO~~AD


The new craziness of google users with Netflix new animated movie The Willoughbys! A lot of positive comments and 92% of google users like this movie since it been released on April 22nd. Pheww seems like this film got into people's heart already. Even for myself, i quickly put it in my list since the preview come out. Too eager to watch it too. 

This film based on a book by Lois Lowry. This story involves four Willoughby children which is Tim the oldest one, who are very bossy, Jane the second one who loves to sing but at the same time having hard time to sticking out for her self and last one is the twins. Barnaby A and Barnaby B. 



The story quite straight forward about a family that been neglected by their parents and because of that,the children are hoping that their parents will be killed in a dangerous way around the world. The plot involves an abandoned baby, foster homes, a nanny and the one that i like is narrated by a talking cat! yes you hear me right, a cat. It's fun, heart-warming movie you definitely need to watch it. 

Despite of a terrible parents, we still can see how it's looks like to having a true family. Being taking care of, and always by your side no matter how hard the situation it is. This movie really worth to watch it especially those who loves animation movies. 

I give
  





Kabir Singh is a 2019 Indian Hindi- language romantic film written and directed by Sandeep Vanga. It is a remake of his own Telugu Arjun Reddy (2017). Jointly produced by Cine1 Studios and T-Series, the film stars Shahid Kapoor and Kiara Advani.

KABIR SINGH  (Shahid Kapoor) is a top ranked medical student from a Delhi medical school. He is clever student but facing with anger management issues. He is a type of boyfriend that aggressive and obsessive who would go to any extreme things only for his girl. It all starts when his girlfriend being forced to marry another man because of different caste. He really heartbroken and falls into self destructive spiral.






My Review
I don't even know about this movie until my friend recommend to me. It's a long story about 2hrs 52mins. How do i finished it?Well I've just watched half of the movie while waiting for my car to be serviced and continue another half of it at home. This film is not suitable to watch with kids because it contains drugs, alcohol, cigarette scene,a lot of kissing scene also violent scene. At first I'm little bit confused with the beginning of the story that shows the miserable Kabir who try to loose himself from lust. Then everything make sense when I learned about kabir's character through a long flashback.

Kabir's aggressive nature also earns him a reputation among his juniors as a college bully. There is some argument with another team college,Kabir intentionally want to leave the college but stays back after falling in love with Preeti the first year student. Kabir and his friend Shiva enter a third year classroom and announce that Kabir in love with Preeti asserting that she is exclusive to him. Intially afraid,Preeti starts to adjusting herself to Kabir's overbearing attitude. She eventually reciprocates his feelings and they develop an intimate relationship.

My friend and I been arguing about Kabir's character. As a gentleman won't simply come to the girl and declared that the girl belongs to him without asking her permission. That's unacceptable behavior according to my friend, but in my point of view it is a man like that..I mean man don't know how to express their feelings to the girl so for me the act that Kabir shown actually kinda romantic. Protecting the loves one by giving a warning to others and there is a scene when Preeti injured, Kabir seems so worried about Preeti. I can see their loves is pure.
As any movie there should be a climax plot when the relationship between Kabir and Preeti being opposed by Preeti's family and she being forced to married with another guy. Kabir went through a lot in order to try to survived and heals his broken heart. To cope with his emotions, he starts taking drugs,attempts one-night stands,get a dog and names it after Preeti and drinks alcohol: all these measures are however unsuccessful. Within months after broken heart, he becomes a successful surgeon and high- functioning alcoholic feared  by the hospital's staff members because of his high surgery count. Kabir's self-destructive behavior and refusal to move on worries Shiva and kamal (his best friends) and he is so lucky that have best friend like them who always can be countable and stay beside him all the time.Even though i read that some people offended when Shiva offered his sister to be Kabir. For me it's just a joke to cheer up Kabir. Want to know the end?you have to watch it. 

"Suffering is personal. Let him suffer"
 
The ending of the story makes me cry.  i give 
out of 










Salam Ramadhan semua.


My very first post for this year. Hope everyone doing well.

MAKNA RAMADHAN
Ramadhan membawa maksud panas yang sangat terik. Dinamakan demikian kerana pada bulan tersebut di tanah Arab kebiasaannya adalah panas terik dan kering. maka makna panas tersebut diharapkan dapat membakar segala kekotoran dosa orang yang berpuasa dan yang menghidupkan ibadah di sepanjang bulan Ramadhan (credit to http://syariah.perak.gov.my/)

Sinonim ketika waktu ramadhan biasanya malaysia akan berpanas terik kan. Bagi AD berpuasa sorang diri tu dah biasa sejak zaman belajar lagi, tapi yang rare nya tahun  ni berpuasa pada musim pkp dan cuba bayangkan jika pkp disambung sehingga raya..sobsob raya di perantauan la jawapnya. Its okay, goverment da cuba sehabis baik dan kita harus patuh. Now back to the topic, Ramadhan. Bagi AD, akan ambik masa dalam 3 hari pertama untuk badan suaikan diri dengan puasa, mase tu badan akan lemau semacam je. After 3 hari bila badan da adapt da boleh da lakukan aktiviti macam biasa. 


Tahukah anda, jika rugilah seseorang umat islam itu jika berpuasa sepanjang hari tapi tidak melakukan 4 perkara ini. Jom check sesame:

  • Bangun bersahur tapi tidak menunaikan sekurang kurangnya 2 rakaat solat sunat
Jika sebelum ni sahur bangun cukup cukup masa je.mungkin sekarang boleh awalkan. Secara tak langsung boleh mengelakkan kita daripada kelam kabut menyediakan juadah sahur kan. Alang alang dah bangun awal tu apa kata mulakan dengan solat sunat 2 rakaat. Lagi banyak rakaat lagi bagus.

  • Hari hari yang berlalu tanpa sedekah
Sedekah boleh dalam banyak bentuk. Sedekah sesama manusia, mungkin masa masak juadah untuk berbuka boleh masak lebih untuk bagi jiran kan.Dapat pahala tau memberi makan pada orang yang berpuasa. Sedekah kepada haiwan. Macam AD akan spare makanan kucing dalam kereta sebab dah selalu jumpa kucing jalanan. time tu nak bagi makan xde pulak makanan so start dari tu memang AD akan spare terus dalam kereta. Lagi lagi musim pkp, banyak kedai tutup diaorang takde sumber makanan. 

  • Rugilah kalian jika menunggu waktu berbuka tanpa menadah tangan untuk berdoa.
Doa orang yang berpuasa adalah antara doa yang mustajab dan waktu mustajab untuk berdoa pula adalah waktu berbuka  so apa lagi guys, manfaatkanlah waktu tersebut sebaiknya. maka doalah banyak banyak. Jangan malu untuk mintak banyak sebab ALLAH itu maha besar..kalau boleh specifickan kemahuan kita  contoh nak kereta bmw warna biru model sekian sekian..itu contoh yaa.

  • Tidak meningkatkan ibadah
Bulan Ramadhan la time kita mudah sangat nak dapat pahala tapi kalau spanjang hari kita dok baring, dok tidur, solat kelaut kan sayang tu. Syaitan kan tiada time ni so perasaan malas tu datangnya daripada diri kita sendiri maksudnya. Rugi sangat tau. Mungkin dulu kita kata sibuk la,penat kerja balik kena masak lagi tak cukup masa untuk pertingkatkan amal. Sekarang PKP apa lagi alasan anda?


Diharapkan sempena bulan mulia ni kita dapat meningkatkan ibadah, perbanyakkan sedekah, Maafkan salah silap AD secara langsung dan tidak langsung. moga kita bertemu dengan malam seribu bulan dan semoga dunia bebas daripada Covid.

~XOXO~AD