Resepi Shell Out

By anakdenesor - Friday, April 05, 2019

Shell out! | Nama yang mmemang bukan asing lagi penggemar seafood kan. AD suka sangat dengan seafood ni tapi kalau hari hari makan uihh kopak duit oii..parah parah. So solution nya AD cari la resepi di internet dan AD follow resepi daripada one of the blogger sis azlita. Jom kite tgk senang ke x nak buat.

Makanan Laut

Ketam
Udang
Kerang
Sotong
Lala
Pepahat
Remis
Kupang 

* Sukatan bahan makan laut ni terpulang, tapi haruslah bersesuaian dengan sukatan bahan rempah yang di sediakan.

Semua makanan laut ini di cuci bersih selepas itu didihkan air bersama sedikit garam. Make sure di rebus secara berasingan. Bukan rebus lama-lama tau! ala-ala macam celur aje.Dah masak angkat dan ketepikan

Bahan Sayur-sayuran

Jagung manis ~ potong 3
Kentang ~ potong wages atau belah 4
Carot ~ hiris bulat
Bunga kubis ~ potong kecil

*bole tambah brocoli bagi yang suka dan sayur yang bersesuaian yang lain

Semua bahan sayuran ni di celur. Didihkan air dengan sedikit garam, kemudian celurkan sayur-sayuran kecuali kentang dan jagung tu kena rebus sampai empuk.

Bahan Rempah 

Bahan A ~ di kisar

20 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam lembut ( kalau nak pedas boleh lebihkan )
2 labu bawang besar
15 ulas bawang merah
2 labu bawang putih ( 10 ulas )
1 inc halia
1 inc belacan (AD tak suka belacan jadi tak isi)
1 gengam udang kering ~ rendam lembut (ni pon AD tak guna)

Satukan semua bahan bersama air dan sedikit minyak masak, dan kisar hingga halus 

Bahan B ~ di tumis

6 ulas bawang putih ~ di hiris halus
6 ulas bawang merah ~ di hiris halus
1 inc halia ~ di hiris halus
5 tangkai daun kari ~ di lurut daunnya sahaja
10 biji cili padi ~ di hiris halus ( nak pedas lebihkan )
2 batang serai ~ di titik ( ita tambah )
Minyak untuk menumis
1 sudu besar butter / margerine

Bahan C ~ perasa

3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa


gambar daripada sis lita



Panaskan minyak bersama butter dalam kuali.
Masukkan bahan bahan tumis ( bahan B ) dan tumis hingga harum dan garing.
Bila dah garing, masukkan bahan kisar ( bahan A ) masak sampai garing. Masak ni biar lama-lama sikit biar cili betul-betul garing dan masak. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air dan masak lagi

Kemudian masukkan bahan perasa ( bahan C )
Mulakan dengan rempah kari, masak kejap bagi garing, kemudian baru masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam , kiub ayam dan gula.
Kemudian baru masukkan garam 
* berhati-hati dalam penggunaan garam kerana sos tiram dan sos ikan dah masin.

Biarkan kuah merenih sebentar.
Angkat dan masukkan dalam periuk lain
Tinggalkan 1 senduk besar dalam kuali
Panaskan semula dan masukkan kupang, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah dan masukkan ketam, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah, masukkan sotong, udang,  bunga kubis dan karot, masak sebentar ~ angkat
 
Masak seafood berasingan ya, ketam dulu, kerang, kupang dan lain-lain. 

 
Tadaaaa da siap pon. Ha tunggu apa lagi..mai la cuba masak

  • Share:

You Might Also Like

16 Comments

  1. wahhhh.. sedap ni.. udang n ketam.. febret ejulz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! kalau yang segar tu lagi best..manis je rasanya

      Delete
  2. tk pernah lg shell out..sedapnya...homemade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. shell out kat lua mahal kak..tu yang buat sendiri je

      Delete
  3. Replies
    1. Cuba la sis. kite try terlebih pedas hahah kne kurangkan sikit lada tu len kali

      Delete
  4. Oh, memang kalau masak ketam awak potong kaki dia ye? Saya goreng semua terus..sebab nak amek feel masa makan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya potong kaki asing asing sebab bagi snang nak makan hehe

      Delete
  5. Wahhh lama dah tak makan shell out.

    ReplyDelete
  6. Sedapnya tapi tak upaya makan sebab alergik 😥

    ReplyDelete