Munafik 2 kureng berbanding Munafik pertama?

By anakdenesor - Friday, September 21, 2018


Munafik 2 kureng berbanding Munafik pertama? | Rasanya tak perlu la nak bercerita panjang mengenai movie munafik ni..rasanya sudah ramai yang tahu. Yelah AD pon baru sekarang nak pos kan. Sebenarnya dah lama tgk,tapi baru ni la nak buat review yea dak..meh kite kaji pro and cons movie ni.

Sipnosis
Kehidupan Ustaz Adam (Syamsul Yusof) kembali tenang selepas dihantu oleh kematian isteri dan anaknya. Dia mula menjadi pendakwah bebas dan meneruskan tanggungjawab membantu golongan yang terkena gangguan sihir/jin di serata tempat. Ujian yang menimpa sebelum ini telah mengajarnya untuk lebih tawadhu pada Ilahi. Namun apa yang mengelirukan, Adam sentiasa dihantui dengan imbasan-imbasan silam tentang kematian Maria. Adam juga sering didatangi seorang wanita misteri yang mempersoalkan tentang keimanan dan takdir Tuhan. Dalam masa yang sama, di seberang kampung tinggal seorang wanita bernama Sakinah (Maya Karin) dan anak perempuannya, Aina.
Sakinah terpaksa menjaga ayahnya yang mengidap penyakit misteri. Kehidupan Sakinah yang daif memberi tekanan padanya ditambah pula dia dan anaknya beberapa kali diganggu syaitan. Sakinah percaya apa yang dihadapinya berpunca dari Abu Jar (Nasir Bilal Khan), seorang munafik dan ketua ajaran sesat di kampung yang sama. Abu Jar mempunyai pengikut yang ramai dan digeruni penduduk kampung. Sakinah atau sesiapa sahaja yang masih berpegang pada Islam adalah musuh Abu Jar.
Abu Jar menggunakan sihir/jin untuk menghancurkan sesiapa yang tidak mengikut ajarannya. Ini memaksa Sakinah untuk mencari Ustaz Adam. Kedatangan Ustaz Adam ke kampung seberang telah menimbulkan kemarahan Abu Jar.

My point of view 
Permulaan movie ini bersambung terus dengan last scene pada movie yg 1, so mungkin agak keliru sedikit bagi mereka yang miss munafik 1... Munafik 2 menampilkan barisan pelakon yang agak hebat kali ni seperti Maya karin,Nasir bilal khan dan mawi. Biasanya kalau watak nasir bilal khan mesti igt tanah kubur kan tapi kali ni beza sedikit, membawa watak yang agak kejam. Overall cerita ni tak takdela seram mana, element seram itu ada, part yang terkejut still ada..tapi rasanya munafik 1 lagi best..depends pada pandangan masing masing oke..ini hanyalah dari sudut pandangan AD.

" Tidak semua yang ALLLAH izin itu ALLAH redha " antara ayat yang AD suka dalam filem ini.


Pro
  1. Filem ini lebih mendedahkan pada umum tentang kepayahan berdakwah pada masa sekarang,dimana sebagai manusia kita pasti diuji sepertimana Adam juga tidak terlepas diuji walaupun beliau seorang ustaz malahan dugaan beliau lebih besar
  2. Menampilkan banyak good point yang boleh diikuti seperti,sentiasa berhati hati dalam pergaulan kerana walau bagaimana baik pon kita,pasti ada yang masih dengki..hati manusia siapa yang tahu kan.
  3. Menggunakan ayat al quran dalam filem ini,ada kisah yang selepas menonton filem ini anak mereka dikacau..so mohon berhati hati
  4. Memberi peringatan kepada semua mengenai dunia zaman sekarang.
Cons 
  1. Ending tergantung(dimaklumkan akan keluar munafik no 3) mgkin sbb itu ending die tergantung
  2. Tidak didedahkan mengapa dan bagaimana Abujar memesongkan agama penduduk kg tersebut,sebab tetibe je Abujar ade pengkiut ramai dan hanya beberapa kerat je yang masih berpegang teguh pada agama islam
  3. Tidak dinyatakan dengan jelas kenapa Sakinah membawa anak dan bapanya lari tggal di pendalaman sedangkan bapa Sakinah merupakan imam di kg tersebut dan permulaan kejadian yang berlaku pada bapanya juga tidak dinyatakan
  4. Abujar ada mengatakan yang anak sakinah itu adalah anaknya...namun tak pula diceritakan bagaimana kaitan antara Sakinah dengan Abujar..adakah mereka pernah berkahwin dulu..atau Sakinah pernah dirogol oleh Abujar..haihh mmg tertanya tanya betul
  5. Persoalan utama,siapakah hantu yang selalu muncul bercakap dengan Adam dan apa kaitan hantu tersebut tetibe je muncul dan cakap bahasa indonesia?pelik.Semua tidak diberi jawapan
Okay mungkin segala persoalan itu akan terjawap pada munafik 3 nnti..tp still rasa mcm cerita ni mcm lopong sket sbb byk persoalan tidak dijawap..okey tu je pandangan dari AD

  • Share:

You Might Also Like

8 Comments

  1. blm tgk lagi.. x sabar nak tengok. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh letak dalam bucket list..banyak pengajaran movie ni

      Delete
  2. Really?? Adeh... Tggu la setahun kemudian baru Aien tengok. Horror filem ni take time and kawan nak tengok. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tggu kua munafik 3 dlu bru tgk munafik 2..baru faham nnti haha

      Delete
  3. dulu tgok munafik 1 rasa cam x puas hati.. so mmg x nak tgok munafik 2.. hahah

    ReplyDelete
  4. Belum tengok lagi and tak sure nak tengok ke tak sebab baca reviews banyak yang kata macam meh je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. die bukan horror tapi more to ilmiah punya cerita

      Delete