Hello peeps!

Hari ni AD nak citer pasal D.I.Y Plushie Cat..senang je tau nak buat..AD buat ni sebagai hadiah utk kawan AD..die bru dapat baby..sorang baby girl sorang lagi baby boy..so that AD buat 2 ekor tucin tomei warna hitam dan pink..aww pink ko..hahaha..dah lama tak menjahit ni..nnti hilang skills pula kan. Meh kite tgk items yang diperlukan untuk plushie nih.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Gunting kain
  • Felt
  • Fiber
  • Butang
  • Template
barang nya dah ready kan,so kite move on next step. 

Step pertama: Gunting felt berdasarkan template tadi..kalau nak buat bnetuk lain,cari la template lain tau..macam macam bentuk boleh buat..yang ni AD lukis sendiri atas kertas A3 then gunting. Haa kan dah nampak bentuk dah kan..ptong 2 helai tau..sebab nnti kite nak jahit kene la ada sepasang.Rujuk gambar di bawah kalau tak faham.





Step kedua: selepas dah gunting bentukkan bahagian mata dan hidung dahulu..jahit mata dan hidung. AD prefer jahit daripada tampal sebab klo tampal nnti mudah tercabut..tp klo siapa nak tampal boleh guna gam uhu tau.

Step ketiga: lapik dua lapisan dan jahit menggunakan jahitan insang pari. Rujuk gambar dibawah.

 Step keempat: Make sure tinggalakn sikit ruang untuk masukkan fiber..setelah isi fiber baru jahit kesemua bahagian

Step kelima: Hiaskan badan plushie dengan corak atau butang sesuka hati anda 

Inilah hasilnya yang AD buat sendiri comei tak?heheh..soo apa lagi..anda boleh cuba sendiri..hehe