Resepi cheesy ball ala-ala KFC

Friday, February 23, 2018
Hello peeps!
Kisahnya semalam AD nak menghabiskan cheese yang dekat rumah..dok fikir nak buat apa dengan cheese banyak kat rumah..so AD gegeh la google resepi..last nya terjumpa la resepi cheesy ball..kaching! tapi barang kat rumah tak lengkap..tak de breads crumbs so AD ganti dengan tepung kentucky..asal boleh je..meh kite tgk resepi die.

Bahan-bahan:

  • 4 biji kentang
  • 1 cawan tepung gandum
  • setengah cawan minyak masak
  • mozzarella / cheddar cheese  *(Tips: Kalau suka efek ‘tarik’ macam pizza boleh guna mozzarella. Kalau suka ‘melting’ meleleh-leleh boleh gunakan cheddar.)
  • breadcrumb
  • 2 bji telur

Langkah-Langkah nya:

  • Mula-mula, rebuskan ubi kentang sampai empuk. Kemudian, toskan.
  • Setelah kentang tersebut sejuk,lenyekkan sehingga hancur..kalau ade rempah ratus boleh letak utk dapatkan rasa spicy tapi AD gunakan chili flakes 
  • Selepas tu masukkan satu cawan tepung gandum dan setengah cawan minyak masak
  • Uli menjadi doh..klo still lagi lembik boleh tambah tepung...adjust sehingga menjadi doh yang sempurna dan rehatkan dalam 5 minit.
  •  Then bentukkan adunan doh tersebut seperti bola then masukkan cheese yang dipotong tadi (faham ke?)
  • Salutkan dengan telur
  • Then salutkan dengan bread crums dan gorengkan.*Pastikan minyak cukup panas masa menggoreng utk elakkan cheesy menjadi berminyak


 tadaaa!

27 comments:

  1. wahh menarik ni ! nmpk sedap . nnt weekend bleh try lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sila lah sedapp cheese tu meleleh cewahhh

      Delete
  2. Replies
    1. sedap rase cheese pastu spicy sket

      Delete
    2. oo spicy jugak ye. azah kena kurangkan pedas nnt sakit perut

      Delete
  3. Wah kena try ni! ^^ thank you bagi resipi :3

    ReplyDelete
  4. boleh cuba nanti. hehe

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Mee Udang Asajaya

    ReplyDelete
  5. sedap nmpknya...adehhh..cikyan tergoda pulak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha cuba la cikyan..sedap tau..rugi tak cuba cewahh

      Delete
  6. Sedap.. Sha pernah buat.. Memang best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastu bila da buat sekali nak buat lagi...suka betoi haha

      Delete
  7. Nampak lebih hebat resepi AD berbanding KFC tau

    ReplyDelete
  8. senang jea nak buat yea..kalau bahan dah cukup, nak try buatlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah senang je..barang pon simple je..sila la buat

      Delete
  9. Replies
    1. hhehehe..sedappp cheesy..boleh..sila la buat

      Delete
  10. pos dekat sini barang 10 ke 20 biji
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah by the time smpai..da basi da kikikiki

      Delete
  11. Woohoo jadik laa.. okelah ikut resepi nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha menjadi mama..boleh try..pkai bread crums ag best...AD guna tepung kfc tu je..tu warna tak berapa nak meriah

      Delete
  12. haritu ada buat memang sedap makan tarik2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..feeling die tuh lain macam haha

      Delete

Powered by Blogger.