Rasanya lama sangat dah tak pergi penang..last pergi masa zaman study dlu..ade la dalam 6 tahun juga heee.Kali ni pergi pon sebab Ned kene attend seminar. Sekejap sangat rasanya 2 hari 1 malam..Isnin dah kena pergi kerja..penat wuaaa...nak cuti boleh..haha

Ned bertolak sabtu pagi..sampai sana tengah hari..bertolak bertiga dengan boss dan sorang lagi kawan opis.Nasib la kami  ni mmg sekepala..merapu merepek boleh layan je. Disesbabkan bertolak pagi kami decided untuk breakfast dulu..semua jenis jaga badan so makan mamak jela..xde hal.hahah..then tengah hari kami sampai di penang.

1.Padang Kota Lama

Merupakan 1st stop kami disana..elok sangat la tu..da lapaq da ha..pekena mee sutun dlu la..mee sutun ni mmg terkenal disini..terbaik la rasa dia..yang penting banyak dan sedap.

Sedikit info:
Padang Kota menghadap ke arah laut. Dari Padang Kota , pengunjung dapat melihat Jambatan Pulau Pinang yang menghubungkan kawasan pulau ke tanah besar dengan jelas dan juga feri Pulau Pinang berselisih membawa penumpang dan kenderaan dari Pangkalan Sultan Abdul Halim ke Pangkalan Raja Tun Uda.

 2. Fort Cornwallis 

Bersebelahan Padang Kota Lama terletaknya Fort Cornwallis..makanya beta pon apa lagi,.laju je mau pergi melawat. Namun kecewa sangat bila masuk ke sini..dikenakan bayaran,tapi tak diberitahu yang mereka sedang melakukan renovation..banyak tempat tak boleh masuk..rugi je masuk tapi tak dapat tengok banyak tempat..sedih..
Sedikit info:
Price:
No Mycard
Adult : RM20.00
Children : RM10.00

With a Mycard :
Adult : RM10.00
Children : RM5.00

Opening Hours :
Open Daily from 9am - 10pm

Fort Cornwallis  is a member of the UNESCO World Heritage attraction for the city of George Town, Penang. Kota Cornwallis dibina pada tahun 1786 oleh Francis Light sebaik sahaja beliau berjaya mengambil alih negeri penang daripada Sultan Kedah. Kota yang dibina oleh Kapten Francis Light tersebut pada mulanya dibina dengan menggunakan kayu nibong tanpa binaan kekal yang melitupi kawasan seluas 417 kaki persegi.Tiga tahun kemudian, ia dibina semula bagi memenuhi keperluan sebagai pusat pentadbirandan pangkalan tentera sejajar dengan perkembangan kuasa empayar British di rantau ini. Batang nibong itu telah ditukar dengan menggunakan batu-bata.Buruh tahanan India yang pertama kali dibawa masuk pada tahun 1789, telahdigunakan oleh Kolonel R.T. Farquhar iaitu Gabenor Pulau Pinang bagi membina semula kota ini. Kota ini siap dibina pada tahun1793 semasa perkhidmatan Norman Macalister.
 
 3. China House

Then selepas makan dan tangkap gambar..(of coz hakak kan antu gambar) kami singgah di kedai kek yang famous tu..China House! bagi hakak..harga kek dangan saiz kek berbaloi..dan ade banyak choice of kek..hakak pilih salt caramel cheese...yummy!

 Sedikit info:
Traditional compound  of 3 heritage buildings linked by an open air courtyard and converted into 14 spaces comprising shops,cafes,restaurants,galleries and multi-purpose performance theater


4. Armenian Street (Street Art)

Next location kami street art! yeah..hakak mmg suka dengan art nih..rase macam alive je jalan yang ada lukisan tu..cantik dan sangat kreatif.Thanks for all the artis 

 Sedikit info:
Zacharevic’s street art is pretty impressive: the most widely known is the 20-foot high ‘Little Girl In Blue’, a mural of a young child dressed in ocean blue pyjamas flanked by the two real windows of its ‘canvas’ – a building along Muntri Street. Found just down the road from Eastern & Oriental Hotel, right next to this giant painting is a concentration of brightly-coloured trishaws just waiting to take you to see some of the more obscure artwork around Georgetown

Read more at: http://www.penang.ws/penang-attractions/penang-street-art.htm?cid=ch:OTH:001
Armenian Street

Read more at: http://www.penang.ws/penang-attractions/penang-street-art.htm?cid=ch:OTH:001
Lithuanian artist Ernest Zacharevic is leaving his mark with beautiful wall painting of children all across historical Georgetown. The artworks are funny, fascinating, and very much open to everyone’s interpretations.
Zacharevic’s street art is pretty impressive: the most widely known is the 20-foot high ‘Little Girl In Blue’, a mural of a young child dressed in ocean blue pyjamas flanked by the two real windows of its ‘canvas’ – a building along Muntri Street. Found just down the road from Eastern & Oriental Hotel, right next to this giant painting is a concentration of brightly-coloured trishaws just waiting to take you to see some of the more obscure artwork around Georgetown

Read more at: http://www.penang.ws/penang-attractions/penang-street-art.htm?cid=ch:OTH:

5. Chew Jetty

Seterusnya kami ke Chew Jetty..angin sepoi sepoi bahasa..dengan bot..cuaca yang redup..perghhh semua sangat perfect la untuk sesi bergambar..psstt ahak sempat lagi ha buat henna kat situ tau..jangan main main...hahaha

  Sedikit info:
The clan jetty forms part of Penang Heritage Trail. Actually there used to be seven clan jetties, one was demolished by fire and then not rebuilt again to make way for other development (Koay Jetty). Now six clan jetties remain, with Chew Jetty having the longest walkway and the most number of houses built on stilts in the water.The jetties started in early 20th century as homes for Chinese fishermen in George Town. They were built as the silt and mud that line the area of Weld Quay made it impossible for boats to land during low tide. During high tide, the place appeared to be floating in water. This is also the place where Chinese dragon boat racing first took place in Penang.

6. Upside down muzium

Last destinasi..menarik byk barang,banyak gambar yang cantik..tapi sebab kan upside down dalam tu,bila keluar terus rase pening kple..nasib la terus blik lepas tu.

Armenian Street

Read more at: http://www.penang.ws/penang-attractions/penang-street-art.htm?cid=ch:OTH:001
Armenian Street

Read more at: http://www.penang.ws/penang-attractions/penang-street-art.htm?cid=ch:OTH:001
Armenian Street

Read more at: http://www.penang.ws/penang-attractions/penang-street-art.htm?cid=ch:OTH:001
 Sedikit info:
They opened since 8 August 2015 and offer a unique experience where everything appears to be upside down. The museum mainly resembles a house but there are also cafes, if you would like to rest, and shops, maybe souvenirs, which are also upside down.  The museum opens daily from 9am – 6.30pm.


Banyak pulak membebel kali ni..dah jom kita layan gambar..sila scroll yea..heee
 
Armenian Street

Read more at: http://www.penang.ws/penang-attractions/penang-street-art.htm?cid=ch:OT

1st stop: breakfast di restoran mamak dulu.
mee goreng sutun
tak tahan panas sangat cuaca pekena ABC dlu naa
Yeah feeling like tourist
tak tau apa motif wat lagu tuh hahaha
oh my prince..please save me..drama sangat
the three of love..sesuke hati aku je bg nama camtu
fefeling retis sangat nyah
tea time!
hakak long kawasan
3 cuties pie haha