gym

Sauna memberi kebaikan atau keburukan?

Ada apa dengan sauna?cewah da rase mcm tajuk movie pulak eh..Al kisah..tempat gym yang iera join sekarang ni, ada menyediakan kemudahan sauna,kite da jadi ahli ni kena la guna semua kemudahan kan..nanti rugi..kikiki..jadi ape lagi kan..bersauna la kite semalam..disebabkan iera ahli club,jadi iera bole bawak 2 org guest..semalam iera pergi dengan office mate..mana tahu kot lepas ni die nak join iera g gym pulak kan..hahaha 

kat loker room pon bole..haha

feeling retis sgt
Cantik kan bilik sauna die..ha berbaloi jd member..hehehe..tapi dok dalam sauna ni maksimum 20min je dibenarkan..panas..nak tentukan masa dalam bilik tu pulak depa ade gantung jam pasir..just putarkan je jam pasir tu kalo nak set kan die balik..Dok potpet pasal sauna ni kan..meh iera terangkan kebaikan bersauna ni..

Antara Kebaikan bersauna adalah:

  • Mengurangkan Stress - Stress berpunca dari byk sebab..mungkin ada yg stress dengan hal kerja,family atau rakan-rakan..sauna dapat mengurangkan stress kerana haba dari sauna mengurangkan ketegangan otot dan merangsang penghasilan endorfin, satu kimia semulajadi yang dihasilkan dalam otak yang bertindak sebagai penahan sakit. Endorfin ini akan menjadikan seseorang itu merasa lega dan tenang 

  •  Kulit yang sihat dan berseri – sewaktu melakukan sauna, aliran darah ke kulit akan meningkat dan ini akan menyediakan lebih banyak nutrien di bawah kulit dan permukaan tisu. Hasilnya, kualiti kulit akan bertambah baik secara beransur-ansur

  • Detoksifikasi – haba yang dijana oleh badan sewaktu bersauna dapat menyingkirkan toksik yang berada di bawah kulit melalui peluh. Setiap hari kita terdedah kepada toksin samada dalam makanan atau persekitaran kita. Sauna dapat membantu badan kita mengdetoksifikasikan toksin tersebut

  • Hipertermia – apabila badan terdedah kepada haba yang tinggi, badan akan berada dalam keadaan seakan-akan sedang demam. Keadaan “demam” ini akan merangsang proses penyembuhan semulajadi badan. Hasilnya, sistem imunisasi badan akan menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang berfungsi melawan penyakit dan antibodi untuk menghapuskan virus dan patogen-patogen lain.

  • Membakar kalori – Proses berpeluh mengunakan banyak tenaga. Tenaga ini diperolehi daripada penukaran lemak dan karbohidrat sewaktu proses pembakaran kalori. Penyelidikan perubatan mendapati seseorang itu boleh dengan mudahnya berpeluh sebanyak 500 gram dalam dalam satu sesi sauna, membakar hampir 300-400 kalori.


You Might Also Like

28 comments