Sauna memberi kebaikan atau keburukan?

Friday, October 09, 2015
Ada apa dengan sauna?cewah da rase mcm tajuk movie pulak eh..Al kisah..tempat gym yang iera join sekarang ni, ada menyediakan kemudahan sauna,kite da jadi ahli ni kena la guna semua kemudahan kan..nanti rugi..kikiki..jadi ape lagi kan..bersauna la kite semalam..disebabkan iera ahli club,jadi iera bole bawak 2 org guest..semalam iera pergi dengan office mate..mana tahu kot lepas ni die nak join iera g gym pulak kan..hahaha 

kat loker room pon bole..haha

feeling retis sgt
Cantik kan bilik sauna die..ha berbaloi jd member..hehehe..tapi dok dalam sauna ni maksimum 20min je dibenarkan..panas..nak tentukan masa dalam bilik tu pulak depa ade gantung jam pasir..just putarkan je jam pasir tu kalo nak set kan die balik..Dok potpet pasal sauna ni kan..meh iera terangkan kebaikan bersauna ni..

Antara Kebaikan bersauna adalah:

  • Mengurangkan Stress - Stress berpunca dari byk sebab..mungkin ada yg stress dengan hal kerja,family atau rakan-rakan..sauna dapat mengurangkan stress kerana haba dari sauna mengurangkan ketegangan otot dan merangsang penghasilan endorfin, satu kimia semulajadi yang dihasilkan dalam otak yang bertindak sebagai penahan sakit. Endorfin ini akan menjadikan seseorang itu merasa lega dan tenang 

  •  Kulit yang sihat dan berseri – sewaktu melakukan sauna, aliran darah ke kulit akan meningkat dan ini akan menyediakan lebih banyak nutrien di bawah kulit dan permukaan tisu. Hasilnya, kualiti kulit akan bertambah baik secara beransur-ansur

  • Detoksifikasi – haba yang dijana oleh badan sewaktu bersauna dapat menyingkirkan toksik yang berada di bawah kulit melalui peluh. Setiap hari kita terdedah kepada toksin samada dalam makanan atau persekitaran kita. Sauna dapat membantu badan kita mengdetoksifikasikan toksin tersebut

  • Hipertermia – apabila badan terdedah kepada haba yang tinggi, badan akan berada dalam keadaan seakan-akan sedang demam. Keadaan “demam” ini akan merangsang proses penyembuhan semulajadi badan. Hasilnya, sistem imunisasi badan akan menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang berfungsi melawan penyakit dan antibodi untuk menghapuskan virus dan patogen-patogen lain.

  • Membakar kalori – Proses berpeluh mengunakan banyak tenaga. Tenaga ini diperolehi daripada penukaran lemak dan karbohidrat sewaktu proses pembakaran kalori. Penyelidikan perubatan mendapati seseorang itu boleh dengan mudahnya berpeluh sebanyak 500 gram dalam dalam satu sesi sauna, membakar hampir 300-400 kalori.


28 comments:

  1. Replies
    1. kan..tu la pasal..berbaloi la dgn harga gym tu..murah je..

      Delete
  2. penah sekali je bersauna kat hotel mana tah dulu ... mmg hotel tu provide free sauna ....
    tp rugi lemak ai ...dah la ai nk ternak lemak pun susah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah!free tuh..besttt..alahai bgus nye la ha..ssh nk ternak lemak..kite ni mkn je terus mengembang hahah

      Delete
  3. Lama tak bersauna.. Salam singgah di blog kawaii... :D

    ReplyDelete
  4. Selalu eching bersauna kt dapur masa membaking je. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu pon okey ape..berpeluh gak ha..hhihihi

      Delete
  5. kata org kalau pestime jgn masuk dalam bilik tu, mualakan dengan badan dlu.. dh ok bru masuk dalam bilik

    Cik en kembali.. hihi.. lama x mai sini..
    Jemput singgah blog Nurfuzie.com
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    dan entri ini Happy Monday All Nufuzie Dot Com's Reader

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeake?xtahu pulak..tp ni x dok lme..kejap je..sbb x biase lagi kan..

      Delete
    2. yup.. klu dh biasa xpe.. klu x de kes pengsan dlm tu..

      Jemput singgah blog Nurfuzie.com
      Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
      Dan pencarian Pencarian Bloglist Nurfuzie Dot Com #2

      Delete
  6. kalau Radhia tak minat sangat nak bersauna. Cuaca kan dah panas. Badan Radhia pulak jenis panas. Kalau pergi hotel, lebih suka berendam sama ada kat bath tub atau swimming pool..Tak pernah masuk sauna walaupun free..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. swimmg pool best..tp i takot lemas..hahaah..cuak sket klo mandi kolam..hahaha

      Delete
  7. Have sauna once in a while you can improve your health. So why not! Nak ikut! Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rite!jom3 i bole bwk u jd guest hehehe

      Delete
  8. Belum pernah lagi masuk mana2 sauna.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba try..mmg puas ati..ase bdn firm je tau..hehehe

      Delete
  9. membakar hormon jugak tuuu., ammvoii retissz yg fanassssz ;p

    ReplyDelete
  10. bestnyer sauna.... akak pun dh lama tak bersauna.... kena minum byk air sis... :)

    ReplyDelete
  11. bestnyer sauna.... akak pun dh lama tak bersauna.... kena minum byk air sis... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol..tp mmg best..siyes..tenang je jiwa..cewah..xde stress pon..pastu jd hyper..hahah

      Delete
  12. Bestnyer sauna kan... Saya sauna atas katil jer sebab guna tilam terapheutic setiap malam. Kalu tak nak panas off ajer switch tilam tu. hmmmm..... patutlaa badan ni slim sokmo. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! yeake..best nye...korek duik tabung la beli tilam tuh..wah bhgia jd slim yea

      Delete
  13. best nye bersauna..
    singgah petang.. :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.