Photography workshop Last sunday I was  attending a photography workshop. Actually I got an invitation from a friend about the workshop and after a few days thinking bout that then I decided to tag along with her..memandangkan AD mmg suka foto so why not kan. Bengkel ini diadakan di Photobook HQ di bangsar. Suka sangat dengan environment kat situ. Chill je rasa.



Honestly, banyak sangat perkara yang AD belajar pada workshop tersebut. Terdapat 3 speaker pada hari tersebut. Each of them sharing something different, but most important thing yang AD akan ingat ialah tentang self development ataupun self care, and rebranding. Workshop ini bukan lah teknikal semata(which means cara nak tangkap gambar,contrass, editing) tapi more to love ourself,taking care of yourself.

For the first speaker,Barry Ong, he talks about Exhibiting your work. For those yang dah lama dalam bidang fotografi  mungkin sudah tiba masanya anda melakukan exhibition. Beliau berkongsi cara
  • bagaimana hendak memulakan exhibition
  • berapa banyak gambar yang perlu dipamerkan
  • macam mana nak mencari gambar yang bersesuaian untuk dipamerkan
  • bagaiman nak mendapatkan vanue yang sesuai
Participant yang hadir pada hari tersebut kebanyakan nya mempunyai pengalaman around 5 hingga 10 tahun pengalaman dalam bidang foto..ada yang sampai 20 tahun,30 tahun..hebat bukan, yeala AD bukan lah dari bidang foto tetibe terjebak sekali..heheh. Meanwhile untuk speaker yang ke 2 pula iaitu Paul Kong, beliau berkongsi mengenai "The business of Fotography" menarik kan dengar. Disini beliau menerangkan cara mengembangkan bisnes foto hingga ke luar negara dan berkongsi pengalamannya mengadakan photo shoot di negara eropah.

Manakala speaker yang ketiga ialah Patrick Low. Beliau berkongsi cerita bagaimana untuk mempromosikan business foto, new era strategy, dan juga personal development..antara pengkosian yang AD suka ialah mengenai overcomes your fear..you have to DEAL with it in order to success. Motivation sangat kan..heheh.




Harapnya dengan pengalaman ini boleh la AD menambah skill foto AD. jumpa lagi di next post!


Nongsa Neptune Regatta 2019 | Kepulauan Lingga,Indonesia, Desa Batu Belubang menjadi saksi kepada acara Nongsa Neptune Regatta 2019. Ianya merupakan perlumbaan kapal layar yang terbesar di Dunia! dan merupakan satu satunya perlumbaan yang melintasi garisan khatulistiwa. Perlumbaan pelayaran ini  bermula dan juga tamat di Nongsa Point Marina pada latitude (N 01 ° 11'.86 "& E 104 ° 06'.00").


  

 Terdapat beberapa kategori bagi perlumbaan ini iaitu pedigree yacht, motor yacht dan family cruiser yacht. Pertandingan ini bersaksikan keindahan daripada kehijauan warna laut serta panorama yang pastinya memikat jiwa para yatcher. Pada kali ini, penduduk desa Batu Belubang telah diberi kesempatan untuk mengendalikan upacara perasmian pada 7 Februari 2019 bagi meraikan para sailing yang terdiri daripada beberapa negara seperti Kanada dan Australia.



Acara dimulai dengan paluan kompang sepanjang laluan jeti sebagai simbolik menyambut kedatangan mereka. Acara diteruskan dengan bacaan doa agar majlis tersebut diberkati diikuti dengan kata-kata aluan daripada Kepala Dinas Pariwisata, Kepemudaan dan Olahraga Kabupaten Lingga, Raja Fahrurazi. Seterusnya mereka dipertontonkan dengan persembahan seni silat daripada warga desa Batu Belubang. Tujuannya ialah ingin mendedahkan para pelayar dengan adat resam  dan budaya kerajaan Lingga Riau seluas yang boleh sesuai dengan peribasahasa "Biar mati anak,jangan mati adat" 

Tarian tradisional lebih dikenali sebagai tarian menyambut tetamu menyusul setelah persembahan seni silat. Tarian ini dipersembahan oleh anak cilik warga tempatan, walaupun masih di awal usia namun persembahan daripada mereka seakan sudah lama berkecimpung dalam bidang tarian ini, ternyata benarlah adat resam masih terpelihara di bumi Lingga.





Bagi memastikan acara perasmian ini mendapat liputan yang meluas, para media daripada Indonesia, Malaysia dan Singapura juga dijemput hadir. Ternyata kehadiran para media yang berbilang negara memeriahkan suasana di majlis tersebut. Para pelayar dihidangkan dengan pelbagai juadah yang menyelerakan, ikan bakar jebong beserta air kelapa antara juadah yang disediakan. Ternyata ada segelintir para pelayar yang mempunyai citarasa seperti kita, sukakan pedas kerana AD sempat bersapa mesra dengan mereka.  


Setelah menjamu selera para tetamu berpeluang untuk menyertai acara joget sebelum mereka dibawa mengelilingi kawasan kampung dan melakukan aktiviti bersama penduduk tempatan seperti perlawanan sepak takraw dan volley ball.

Memetik kata ulasan daripada Kepala Dinas Pariwisata, Kepemudaan dan Olahraga Kabupaten Lingga, Raja Fahrurazi "Perjalanan mereka ini sangat strategik sekali bagi perkembangan para wisata kg batin lingga kerana kg batin lingga ini dulunya merupakan central kerajaan melayu Riau lingga, Johor, Pahang. Jadi Singapore, Malaysia dan Johor itu adalah sebahagian daripada Lingga itu sendiri. Jadi sekarang ini bagaimana caranya seperti kata pepatah "Pinang balik ke tampuk,sirih balik ke ganggang"

Semua zuriat yang berasal daripada Riau Lingga ini dapat berkunjung dan kembali untuk melihat bonda tanah melayu yang terkenal dengan pantun nya

Pulau pandan jauh ketengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang juga.



 
P.E.N.A.T!

Penat..ya penat dengan drama yang tak kesudahan..
Penat..pabila ku bagi separuh hati..tapi apa yang kudapat?
jujur aku ucap aku penat dengan duniawi..

Kadang rasa lelah ini semakin menggunung..
Rasa ingin putus asa itu semakin membesar di dada..
"apakah aku ini memang tiada erti buatmu?"

Namun ku tolak ketepi semua perasaan itu..
ku telan bulat bulat segala perit yang kau beri..
aku harus survive..aku harus berjuang..
bukan untuk KAU..tapi demi AKU..


It’s never too late to have bucket list. Have you ever thought about your bucket list? You know, the list of things you’d like to do, see, or accomplish before your time on earth ends? 


I have a few things yang dalam bucket list AD. Hopefully dalam tahun ni boleh tercapai satu atau 2 wish list AD.


kereta
laptop
umrah
rumah sendiri