365 days of wonders 2017 reading challenge Information

February 7, 2017

Langkah keselamatan ketika kebakaran berlaku

Pertama sekali,takziah kepada keluarga mendiang yang tidak dapat diselamatkan ketika kejadian kebakaran rumah USJ semalam. Mungkin tak ramai yang mengetahui apa yang perlu dilakukan ketika kebakaran berlaku,maka dengan pengkosian ini diharap dapat memberi idea tentang perkara yang perlu dilakukan ketika kejadian dan cuba atasi panic attack yang dihadapi.

  1.  MEMBERITAHU ORANG LAIN- Segera beritahu orang lain di rumah jika tanda – tanda kebakaran terlihat di rumah Anda, misalnya ada percikan api yang membesar. Jangan tunggu hingga alarm pada detektor asap berbunyi. Saat api mulai membesar, usahakan untuk bergerak keluar dan bukan mencuba untuk lari ke kamar atau ruangan lain dalam rumah yang dipenuhi asap atau api.
  2. PERIKSA PINTU - Api dapat timbul dari balik pintu yang tertutup tanpa terlihat. Maka, hati – hatilah dalam melewati pintu untuk menyelamatkan diri.  Pastikan untuk memeriksa setiap pintu sebelum membukanya, caranya dengan meletakkan belakang tangan anda pada permukaan pintu dan tombol pintu. Jika anda merasa panas, jangan buka pintu. Sebaliknya, cuba cari jalan alternatif untuk melarikan diri, seperti tingkap Jika pintutak terasa panas, buka pintu secara perlahan-lahan dan pastikan tidak ada awan tebal asap sepanjang jalan anda melarikan diri 
  3. MENUTUP WAJAH ANDA- Menutup wajah dengan baju atau kain basah bagi mengelakkan asap daripada memasuki paru-paru anda
  4. BERJALAN MERANGKAK ATAU MENUNDUK- Asap dan panas boleh merebak engan cepatnya. jadi jalan yang paling selamat ialah dengan merangkak.Ini bagi mengelakkan anda terhidu daripada asap
  5. MENUTUP PINTU- Setelah berjaya memasukki kawasan lain di dalam rumah anda,pastikan anda menutup pintu serta meletakkan kain di bawah pintu bagi mencegah asap memasukki ruangan bilik yang anda duduki

February 1, 2017

Resident Evil: The Final Chapter

It been a while since my last time watching movie..heee.. The final chapter! wah never tough it would be the last one..


Actually tak plan pon nak pergi tgk wayang tapi da bosan kan,end up ke wayang jugak la jawapnya. Honestly for me 3 over 5 je i boleh bagi..tapi tu depends la pada masing masing kan..ramai yang menguap mase cerita ditayangkan...meh nak story sket.

Umbrella corporation develop a miraculous vaccine called the T-virus that had the unfortunate side effect of transforming those exposed to it into zombies, mutants and the like. After the virus was unleashed, Alice was part of a team sent into Umbrella’s headquarters in Raccoon City to clean things up. Guess what, Alice need to trust Red Queen that the airborne antidote to the virus inside the Raccoon City. Ending?u need to watch it for yourself..hahahah.

January 25, 2017